Kissan ummetus

Kissan ummetus on melko yleinen ongelma, joka varsinkin pitkittyessä vaikuttaa kissan hyvinvointiin. Ummetuksessa kissan suoliston liikkeet hidastuvat, mikä johtaa vaikeuksiin ulostamisessa. Tämä voi aiheuttaa kipua ja epämukavuutta kissalle. 

Kissan ummetus

Tässä artikkelissa käsitellään syitä kissan ummetukseen, sen oireita ja miten ummetusta voi hoitaa kotikonstein.

Syyt kissan ummetukseen

Kissan ummetuksen syitä voi olla useita. Yleisimpiä syitä ovat ruokavalion muutokset, nestehukka, liikunnan puute, sairaudet, lääkitys tai liian vähäinen kuidun saanti. Jos kissa saa ruokaa joka sisältää vain vähän kuitua, voi kuidun puute hidastaa suoliston toimintaa ja aiheuttaa ummetusta.

Kissan ummetuksen oireet

Kissan ummetus voi ilmetä eri tavoin. Oireita voivat olla esimerkiksi:

  • Vähentynyt ruokahalu
  • Ulostusvaikeudet
  • Epäsäännöllinen tai poikkeuksellinen uloste
  • Oksentelu
  • Epämukavuuden ja kivun oireet, kuten vinkuminen tai kehrääminen kivuliaan ulostamisen yhteydessä

Miten hoidan kissan ummetusta kotikonstein?

Yksinkertaisin tapa hoitaa kissan ummetusta on lisätä kissan ruokavalioon kuitupitoisia ruokia, kuten kissan märkäruokaa, joka sisältää enemmän nestettä. Myös kuivamuonaan voi lisätä märkäruokaa, joka auttaa pehmentämään ulostetta ja helpottaa sen poistumista suolistosta. Varmista myös, että kissa saa tarpeeksi nestettä. Pidä aina raikasta vettä kissan juoma-astiassa tai tarjoa kissalle kosteaa ruokaa.

Kissan ummetus - milloin lääkäriin?

Jos kissan ummetus jatkuu tai oireet pahenevat, kannattaa ottaa yhteyttä eläinlääkäriin. Eläinlääkäri voi tarvittaessa määrätä lääkityksen tai suorittaa tarvittavat tutkimukset, jotta voidaan selvittää ummetuksen syy. Joissakin tapauksissa kissan ummetus voi olla merkki vakavammasta sairaudesta, kuten suoliston tukkeumasta tai kasvaimesta.

Kissalla on ummetusta

Mikäli kissasi kärsii ummetuksesta, tulee sen hyvinvoinnista huolehtia mahdollisimman hyvin. Korkealaatuisen ja kuitupitoisen ruoan sekä riittävän juomaveden tarjoamisen lisäksi voidaan kissan liikunnan määrää lisätä esimerkiksi leikittämällä tai käyttämällä kissan aktivointileluja. Näiden toimenpiteiden avulla kissan suoliston toiminta voi aktivoitua ja ummetus helpottua.


Jätä kommentti

Huomio. Kommenttisi täytyy hyväksyä ennen julkaisua.

Tämä sivu on suojattu reCATPCHA-tunnistuksella ja Googlen tietosuojakäytäntöjä ja käyttöehtoja sovelletaan.