Koiran närästys

Koiran närästys on ikävä vaiva, joka saattaa aiheuttaa koiralle epämukavaa oloa ja kipua. Närästys voi ilmetä oksenteluna, ruohon syömisenä, lattian nuolemisena tai jatkuvana huulien lipomisena. Joskus närästyksen aiheuttama kipu ja epämukavuus voivat olla niin voimakkaita, että koira osoittaa kiputuntojaan esimerkiksi nuolemalla tai järsimällä tassuja. 

Koiran närästys

Tästä artikkelista voit lukea, miten tunnistat koiran närästyksen ja miten sitä voi lievittää.

Mistä tiedän että koiraa närästää?

Koiran närästys eli refluksi syntyy kun vatsalaukun hapan sisältö pääse nousemaan takaisin ruokatorveen. Ruokatorven limakalvo on ohut eikä anna suojaa hapoilta, seurauksena happojen nousu saattaa aiheuttaa polttavaa kipua ruokatorvessa, kurkunpäässä ja suussa. Närästys on melko yleistä koirilla, varsinkin silloin kun niiden vatsalaukku on tyhjä. Koira voi osoittaa närästyksen oireita monin tavoin, reagoiden kipuun ja epämukavuuteen.

Koiran närästyksen oireita

  • Oksentelu, etenkin niin sanottu tyhjän mahan oksentelu, jolloin koira oksentaa keltaista sappinestettä.
  • Koira nuolee lattioita tai muita pintoja.
  • Koira lipoo huulia, nieleskelee tai röyhtäilee. 
  • Koira syö paljon ruohoa tai muuta normaalista poikkeavaa. 
  • Koira saattaa kakoa tai yskiä.
  • Tassujen nuoleminen tai järsiminen. 
  • Levottomuus ja ruokahaluttomuus.

Mistä koiran närästys johtuu?

Koiran närästyksen yleisimpiä syitä ovat sopimaton ruokavalio, ruoka-aineallergia tai yliherkkyys tietylle raaka-aineelle. Mikäli on syytä epäillä ruoka-aineallergiaa, tulisi sen aiheuttaja pyrkiä selvittämään yhdessä eläinlääkärin kanssa suunnitellulla eliminaatiodieetillä. 

Herkkävatsaisille koirille uudet herkut ja rasvaiset ruuat voivat aiheuttaa närästystä ja huonoa oloa. Tämän vuoksi on tärkeää varmistaa, että koira syö kokonaisvaltaisesti laadukasta ruokaa, jossa käytetään laadukasta eläinproteiinia ja vältetään viljoja ja perunaa. 

Carniloven koiranruoka on hyvä vaihtoehto, sillä se on kehitetty kunnioittaen koiran luonnollista alkuperää ja se sisältää luonnollisia lähteitä tärkeille ravintoaineille. Tuotteissa käytetään lihaa luonnosta kuten poroa, ankkaa, lammasta, villisikaa, lohta ja kalkkunaa. Tuotteet sisältävät myös metsämarjoja, kasviksia ja yrttejä, jotka ovat tärkeiden vitamiinien, antioksidanttien ja muiden välttämättömien ravintoaineiden luonnollisia lähteitä.

Koiran närästyksen syynä voi olla myös rakenteellinen vika vatsanportissa, stressi tai jokin sairaus, kuten haima- tai suolistosairaus. Jos närästys on toistuvaa tai pitkäkestoista, tulee sen syy tutkituttaa eläinlääkärissä. Pitkään jatkunut närästys saattaa aiheuttaa vaurioita koiran suun ja mahalaukun limakalvoille sekä ruokatorveen.

Kauanko koiran närästys kestää?

Koiran närästyksen kesto voi vaihdella sen alkusyystä ja vakavuudesta riippuen. Lievä närästys voi kestää muutamasta tunnista muutamaan päivään, kun taas vakavammat tapaukset voivat kestää viikkoja tai jopa kuukausia.

Mikäli koiran närästys jatkuu pidempään kuin muutaman päivän tai siihen liittyy muita huolestuttavia oireita, kuten voimakasta oksentelua, verioksentelua tai veristä ripulia, on parasta hakeutua eläinlääkärin vastaanotolle.

Koiran närästyksen kotihoito 

Koiran närästyksessä kotihoidon tavoitteena on vähentää vatsan happamuutta ja helpottaa lemmikin oloa. Voit esimerkiksi vähentää koiran ruokamäärää, jakaa sen useampiin pienempiin aterioihin päivän aikana, antaa koiralle helposti sulavaa ruokaa sekä välttää mausteisia tai rasvaisia ​​ruokia. 

Tässä muutamia vinkkejä, jotka auttavat helpottamaan koiran närästystä:

  1. Pidä huoli, että koirasi syö pieniä aterioita useamman kerran päivässä, sen sijaan että antaisit yhden ison aterian. Liian suuri annos voi lisätä mahalaukun painetta ja aiheuttaa närästystä.
  2. Vältä antamasta koirallesi isoa määrää ruokaa juuri ennen nukkumaanmenoa tai ennen fyysistä rasitusta. Anna sen sijaan ruoan sulaa rauhassa ennen kuin koira tekee mitään fyysistä.
  3. Vältä runsaasti allergeeneja, säilöntäaineita, öljyisiä tai mausteisia ruokia sisältävän ruoan antamista koiralle. Tarjoa sen sijaan laadukasta, säilöntäaineetonta koiranruokaa. Älä myöskään anna koirallesi ihmisiltä ylijääneitä ruoantähteitä, sillä ne voivat ärsyttää koiran vatsaa entisestään.
  4. Käytä korotettua ruokakuppia, joka mahdollistaa mukavan syömäasennon ja helpottaa ruuan kulkeutumista vatsasta suolistoon. Korotetusta ruokakupista syöminen vähentää mahalaukun painetta ja estää mahanesteiden nousun takaisin ruokatorveen.
  5. Kokeile koiran ruokavalion vaihtamista. Joillekin koirille tietyt ruoka-aineet aiheuttavat närästystä. Kokeilemalla uusia ruokia voi löytää ratkaisun ongelmaan.

Koiran närästys ja ruokavalio

Jos epäilet närästyksen johtuvan tietynlaisesta ruoasta, puruluista tai herkuista, jätä nämä pois koiran ruokavaliosta ja seuraa, poistuvatko oireet. Voit myös kokeilla Carniloven viljatonta koiranruokaa tai vaihtaa kuivanappulat märkäruokaan.

Herkästi närästelevän koiran ruoan rasvapitoisuus on hyvä pitää matalana. Kuivaruoissa tämä tarkoittaa noin 9–15 rasvaprosenttia. Rasva sekä huonosti sulavat ruoat ja herkut, kuten luut, voivat pahentaa koiran refluksia.

Tyhjän mahan oksentelua voi helpottaa jakamalla koiran päivittäisen ruoka-annoksen 3–4 pieneen ateriaan. Päivän viimeinen ateria kannattaa antaa vasta juuri ennen nukkumaanmenoa, jotta vältytään refluksin aiheuttamalta aamuöiseltä oksentelulta.

Koirien närästys - Oikea ruokavalio auttaa

Koiran närästyksen hoitaminen kotona on usein helppoa ja riittävän tehokasta. Jos kuitenkin huomaat, että koirasi oireet ovat vakavia tai jatkuvia, ota yhteyttä eläinlääkäriin. Eläinlääkäri voi tarvittaessa määrätä lemmikillesi lääkkeitä sekä tarkistaa etteivät oireet johdu jostakin vakavammasta sairaudesta.

Huolehtimalla koirasi ruokavaliosta ja terveellisistä elintavoista voit auttaa välttämään närästyksen ilmaantumista. 


Jätä kommentti

Huomio. Kommenttisi täytyy hyväksyä ennen julkaisua.

Tämä sivu on suojattu reCATPCHA-tunnistuksella ja Googlen tietosuojakäytäntöjä ja käyttöehtoja sovelletaan.