Ilmainen toimitus yli 50 € tilauksille!

Ilmainen toimitus yli 50 € tilauksille!

Koiran virikkeistäminen

Koiran virikkeistämisen tarkoituksena on lisätä koiran hyvinvointia ja monipuolistaa sen käyttäytymistä. Tässä artikkelissa annetaan vinkkejä, kuinka virikkeistää koiraa erilaisilla tehtävillä ruoan ja herkkujen avulla. Nämä koiran viriketehtävät tarjoavat koiralle mahdollisuuden toteuttaa synnynnäisiä käyttäytymistarpeitaan. Usein virikkeistäminen on väsyttävää tekemistä koiralle, joten se voi toimia hyvänä koiran rauhoituskeinona.

Kuvituskuva koiran virikkeistäminen

Mitä koiran virikkeistäminen tarkoittaa?

Koiran virikkeistämisellä tarkoitetaan koiran luontaisesti tekemiä asioita, kuten esimerkiksi haistelua, jahtaamista, kaivamista, pureskelua, repimistä ja nuolemista. Koiran virikkeistämisessä ei ole tarkoitus opettaa koiralle uusia asioita, vaan tarjota koiralle mahdollisuus tehdä luontaisia asioita. Pääasiassa virikkeistäminen on koiralle itsenäistä puuhaa, jolloin ihmisen roolina on toimia tilanteen järjestäjänä ja valvojana.

Koiran virikkeistämistä voi mahdollistaa lukuisilla eri tavoilla. Suunnitellessa virikkeistämistä kannattaa ottaa huomioon koiran kyvyt ja tarpeet. Koiran tarpeet voivat vaihdella rodun alkuperäisen käyttötarkoituksen mukaan. Esimerkiksi monet terrierit nauttivat kaivamisesta ja repimisestä. Virikkeistämisessä tulee myös aina varmistaa koiran turvallisuus. Esimerkiksi koiralle ei kannata antaa ruokaa kankaaseen käärittynä, jos koiralla on tapana syödä myös kangasta päästäkseen ruoan luokse. Juuri omalle koiralle luontaiset virikkeet oppii seuraamalla koiran käyttäytymistä ja kokeilemalla erilaisia tapoja. 

Vinkit koiran virikkeistämiseen

Tässä artikkelissa esitetyt ruokintavirikkeet on jaettu haisteltaviin, jahdattaviin, kaivettaviin, revittäviin ja nuoltaviin viriketehtäviin.

Haisteltavat ruokintavirikkeet

Levitä kuivaruokaa pehmeään hankeen, nurmikkoon tai metsäpohjaan ja anna koirasi haistella ja löytää itsenäisesti raksut. Tähän tehtävään sopivat hyvin esimerkiksi Carnilove True Fresh -kuivaruoat, jotka tuoksuvat houkuttelevilta koiran kuonoon, niiden sisältämän tuoreen lihan ansiosta. Sisällä koiralle voi kätkeä kuivaruokaa tai koiran herkkuja nuuskumattoon tai eri puolille asuntoa.

Jahdattavat ruokintavirikkeet

Laita kuivaruokaa tai koiran herkkuja aktivointipalloon ja anna koiran jahdata palloa ja napsia siitä pudonneita herkkuja omatoimisesti. 

Kaivettavat ruokintavirikkeet

Talvella koiran herkkuja voi kätkeä pehmeään lumikasaan, jossa ei ole hiekotushiekkaa, ja antaa koiran kaivaa ja löytää herkut itsenäisesti. Sisällä koiralle voi tehdä kaivettavan kasan esimerkiksi laittamalla leluja isoon kestokassiin ja kätkemällä koiranherkkuja lelujen sekaan. Kaivuutehtäviin soveltuvat hyvin esimerkiksi Carniloven Meat Jerky -koiranherkut, jotka lihaisan reseptinsä ansiosta tuoksuvat melko voimakkaasti.

Revittävät ruokintavirikkeet

Piilota koiran herkkuja tai märkäruokaa tyhjään pahvilaatikkoon tai esimerkiksi kananmunarasiaan ja anna koirasi repiä se auki. Revittäväksi ruokintavirikkeeksi sopii myös verkkopallo, johon voit solmia kangassuikaleita, joita koira saa repiä irti pallosta. Suikaleiden sisään voi halutessaan kätkeä koiran herkkuja.

Nuoltavat ruokintavirikkeet

Carniloven koiran märkäruoat annospusseissa ja tölkeissäsopivat mainiosti erilaisiin nuoltaviin ruokintavirikkeisiin. Levitä märkäruokaa nuolumattoon tai kongin tai aktivointilelun sisälle ja tarjoa se koirallesi. Vaikeustasoa saat lisättyä, kun pakastat märkäruoan aktivointilelun sisälle. Märkäruokaa voi myös levittää isolle tarjottimelle tai uunipellille. 

Jätä kommentti (kaikki kentät vaaditaan)

Kommentit hyväksytään ennen julkaisua.