Koiran ilmavaivat – mistä ne johtuvat ja mikä avuksi?

Ilmavaivat ovat varsin yleinen ongelma monelle koiralle. Vaikka koiran ilmavaivat eivät ole vaarallisia, saattavat ne aiheuttaa lemmikille epämukavaa oloa ja tarpeetonta kipua.

Miksi koiralla on ilmavaivoja?

Koiran ilmavaivoihin on monia eri syitä. Näitä voivat olla muun muassa: 

  • Epäsopiva ruokavalio: Tietyt ruoka-aineet saattavat lisätä kaasun muodostumista suolistossa aiheuttaen ilmavaivoja ja kipua. Tällaisia ruoka-aineita ovat esimerkiksi maitotuotteet, soija, pavut ja herneet sekä runsaasti mausteita sisältävät ruoat. 
  • Koira syö liian nopeasti: Kun koira syö hotkimalla, se nielee samalla liikaa ilmaa. Näin ollen ilman määrä suolistossa kasvaa ja aiheuttaa epämukavaa oloa. 
  • Stressi: Stressi vaikuttaa myös lemmikin yleiskuntoon ja terveyteen. Liika stressi saattaa hidastaa koiran ruoansulatusprosessia, mikä johtaa kaasun kerääntymiseen ruoansulatuskanavassa.
  • Lääkkeiden käyttö: Tietyt lääkkeet, kuten antibiootit, voivat häiritä koiran ruoansulatuskanavan toimintaa ja aiheuttaa ilmavaivoja.

Koiran ilmavaivat kuriin oikealla ruokavaliolla

Miten voit auttaa koiraa ilmavaivoissa?

  1. Hidasta syömistä: Voit hidastaa koiran syömistä käyttämällä ahmimista estävää ruokakuppia, jakamalla ruoan pienempiin annoksiin tai tarjoamalla koiralle ruoan käyttämällä apuna aktivointilelua, kuten ruokailua hidastavaa aktivointimattoa tai nuoltavaa mattoa.
  2. Vältä tiettyjä ruoka-aineita: Vältä ruokia, jotka voivat aiheuttaa kaasun muodostumista koiran suolistossa. Tarkista koiranruokapakkauksen ainesosat ja vältä ongelmia aiheuttavia ruoka-aineita kuten gluteiinia. Tarjoa koiralle ensiluokkaista, viljatonta ruokaa. Älä myöskään tarjoa koiralle ihmisiltä ylijääviä ruoantähteitä.
  3. Liikunta: Liikunta auttaa liikuttamaan suolistossa olevaa ilmaa ja auttaa sen poistamisessa. Säännöllinen ja riittävä liikunta ehkäisee lisäksi koiran stressiä ja estää turhautumista sekä epätoivottua käyttäytymistä kuten tavaroiden tuhoamista. Muistathan että täydellä mahalla liikkuminen ei ole koiralle hyväksi, joten pidä ruokkimisen ja ulkoilun välillä sopivasti taukoa. 
  4. Hieronta: Hieronta voi auttaa vapauttamaan ilmavaivoja. Tunnustele ensin varovasti missä kohtaa koiran vatsa on kovan tuntuinen. Hiero hellästi poistaaksesi painetta tältä alueelta.

Milloin eläinlääkäriin?

Usein koiran ilmavaivojen syynä voi olla esimerkiksi ruoka-aineallergia tai yliherkkyys tietylle raaka-aineelle. Koiran ruoka-aineallergian aiheuttaja pyritään selvittämään yhdessä eläinlääkärin kanssa suunnitellulla eliminaatiodieetillä.

Jatkuva ilmavaivojen esiintyminen voi myös olla merkki jostakin vakavammasta ongelmasta. Ole siis tarkkana ja ottaa yhteyttä eläinlääkäriin, mikäli ilmavaivat jatkuvat tai pahenevat.

Ennaltaehkäise lemmikkisi terveysongelmia pitämällä huolta koiran ruoansulatuskanavan terveydestä yleisesti. Huolehdi, että koirasi syö terveellistä ja tasapainoista ruokavaliota, tarjoa säännöllisesti liikuntaa ja juomavettä, ja vältä stressiä, joka voi vaikuttaa koiran ruoansulatusprosessiin.

Herkkävatsaisen koiran ruoka

Jos koirasi kärsii jatkuvista ilmavaivoista, kannattaa harkita ruokavalion tarkistamista. Jotkut koirat ovat herkkiä tietyille ruoka-aineille, kuten viljalle, maidolle tai gluteenille, mitkä voivat aiheuttaa ilmavaivoja ja muita ruoansulatusongelmia kuten närästystä.

Herkkävatsaiselle koiralle on saatavilla ​​erikoisruokia, jotka on suunniteltu helpottamaan ruoansulatusta ja vähentämään ilmavaivoja. Nämä ruoat ovat yleensä helposti sulavia ja sisältävät vähemmän allergisoivia ainesosia. Kokeile herkkävatsaiselle koiralle Carniloven lihaisaa ja viljatonta koiran kuivaruokaa tai viljatonta ja soijatonta märkäruokaa kätevissä annospusseissa.  

Koiran True Fresh -kuivaruoka - Ei enää ilmavaivoja

Carniloven koiranruoka on kehitetty kunnioittain koiran luonnollista alkuperää. Tuotteissa käytetään vain laadukasta lihaa luonnosta kuten poroa, ankkaa, villisikaa, lohta, lammasta ja kalkkunaa. Carniloven koiran- ja kissanruoat sisältävät lisäksi metsämarjoja, kasviksia ja yrttejä, jotka ovat tärkeiden vitamiinien, antioksidanttien ja muiden välttämättömien ravintoaineiden luonnollisia lähteitä.


Jätä kommentti

Huomio. Kommenttisi täytyy hyväksyä ennen julkaisua.

Tämä sivu on suojattu reCATPCHA-tunnistuksella ja Googlen tietosuojakäytäntöjä ja käyttöehtoja sovelletaan.