Koiranpennun ruokinta: monipuolinen ruokavalio yli 8-viikkoiselle

Koiranpennun ruokinnassa on tärkeää varmistaa, että koiranpentu saa laadukasta ja ravitsevaa ruokaa, joka tukee koiranpennun kasvua ja kehitystä sen voimakkaan kasvuvaiheen aikana. Koiranpennun laadukas ja ravitseva ruokinta on helppo toteuttaa koiranpennuille suunnitelluilla täysravinnoilla, jotka sisältävät valmiiksi kaikki koiranpennun tarvitsemat ravintoaineet. Koiranpennun totuttaminen monipuoliseen ruokavalioon voi edistää pennun ruoansulatuksen terveyttä ja ehkäistä ruoka-aineallergioita. Ruokavalion lisäksi on tärkeää suunnitella, miten ruoan tarjoaa koiranpennulle.

Kuvituskuva: koiranpennut juoksevat ruokakupille

Koiranpennun ruokinnan perusteet

Koiranpennun ravitsemuksen tulee tukea optimaalisesti pennun kehitystä ja kasvua. Tasapainoiseen ruokavalioon kuuluu riittävä määrä proteiineja, rasvoja, hiilihydraatteja, vitamiineja ja kivennäisaineita. Ravintoaineiden saannin on oltava säännöllistä ja riittävää. Koiranpennun ruokinnassa tulee luonnollisesti välttää yli- tai aliravitsemusta, jotka voivat aiheuttaa kasvuhäiriöitä.

Proteiinit ovat erityisen tärkeitä lihaksiston, elimien, kudosten ja turkin rakennusaineina, ja niitä tulisi saada laadukkaasta lihasta tai kalasta. Rasvat taas ovat välttämättömiä koiranpennun ensisijaisina energianlähteinä sekä tärkeiden rasvaliukoisten vitamiinien imeytymiselle. Koiranpennun ruokavalioon tulee sisällyttää riittävästi omega-3- ja omega-6-rasvahappoja, jotka edistävät aivojen kehitystä sekä turkin ja ihon terveyttä. Hiilihydraattien lähteistä koiranpentu saa sille tärkeitä kuituja, jotka edistävät suoliston toimintaa ja niistä muuntuu suolistossa tärkeitä rasvahappoja. Erityisesti A-, B- D- ja E-vitamiinit ovat tärkeitä koiranpennun tasapainoiselle kehitykselle. Kivennäisaineet, esimerkiksi kalsium ja fosfori ovat luuston kehityksen kannalta oleellisia.

Monipuolinen ruokavalio yli 8-viikkoiselle koiranpennulle

Tavallisesti koiranpentu muuttaa kasvattajalta uuteen kotiinsa 7–10 viikon ikäisenä. Tällöin kasvattaja on määrittänyt koiranpennulle ruokavalion, jota on hyvä tarjota koiranpennulle ainakin ensimmäisten viikkojen aikana uudessa kodissa, jotta pienen karvaturrin elämä ei muutu liikaa kerralla. Kotiutumisen jälkeen koiranpennun ruokavaliota voi halutessaan lähteä muuttamaan pienin askelin. Lue ohjeemme koiranruoan vaihtamiseen.

Kuvituskuva: koiranpennut tutkivat puroa

Koiranpennun laadukas, monipuolinen ja ravitseva ruokavalio on helppo toteuttaa koiranpennuille suunnitelluilla täysravinnoilla, kuten kuiva- ja märkäruoilla, jotka sisältävät valmiiksi kaikki koiranpennun tarvitsemat ravintoaineet. Valmiissa penturuoissa on myös annosteluohjeet, joiden avulla on helppo määrittää juuri omalle koiranpennulle sopiva ruokamäärä. Koiranpennuille kehitettyjä täysravintoja löytyy esimerkiksi Carniloven kuivaruoista ja märkäruoista.

Kuiva- ja märkäruoan yhdistäminen auttaa monipuolistamaan ja tasapainottamaan yli 8-viikkoisen koiranpennun ruokavaliota. Koiranpennun kuivaruossa on tyypillisesti korkeampi energiapitoisuus ja raksut auttavat edistämään hampaiden terveyttä. Sen sijaan koiranpennun märkäruoka on usein paremmin koiran elimistössä sulavaa ja se voi lisätä ruoan houkuttelevuutta. Lisäksi märkäruoka auttaa lisäämään veden saantia, mikä on hyvä vaihtoehto koiranpennulle, joka ei juo riittävästi vettä. Yhdistelemällä kuiva- ja märkäruokia koiranpennun ruokinnassa voi edistää pennun ruoansulatuksen terveyttä ja ehkäistä ruoka-aineallergioita.

Monipuolisen ruokavalion yli 8-viikkoiselle koiranpennulle saa tarjoamalla pennulle tuoreesta lihasta valmistettua Carnilove True Fresh Kalkkuna koiranpennun kuivaruokaa. Useille nirsoillekin koiranpennuille maistuvaa kuivaruokaa voi monipuolistaa tarjoamalla pennulle lohta, kalkkunaa ja marjoja sisältävää Carniloven koiranpennun märkäruokaa pateena tai lihapaloja sisältävänä säilykkeenä. Jos lohi on koiranpennun suosikki, kuivaruokana voi tarjota Lohi ja kalkkuna koiranpennun kuivaruokaa.

Iso rotuisille, yli 3 kuukauden ikäisille pennuille on suositeltavaa tarjota penturuokaa, jotka auttavat tukemaan erityisesti pitkien ja hoikkien lihasten kasvua sekä nivelterveyttä. Carnilove True Fresh Kana sekä Carnilove Lohi ja kalkkuna on kehitetty iso rotuisten koirien pennuille.

Kuvituskuva: koiranpennut juoksevat kasvattajan perässä

Täysravintojen ohella koiranpennulle voi myös tarjota koti-tai raakaruokaa. Jos pentu syö pääasiassa koti- tai raakaruokaa, koiranpennun ruokinta on suunniteltava erittäin huolellisesti ja varmistettava, että koiranpentu saa saa kaikki tarvitsemansa ravintoaineet.

Vinkit koiranpennun ruokintaan

Koiranpennun ruokinta on tärkeä osa sen terveyden ja hyvinvoinnin tukemista. Tässä muutamia vinkkejä koiranpennun ruokintaan:

  1. Tasapainoinen ruokavalio: Varmista, että koiranpennun ruokavalio on tasapainoinen ja sisältää kaikki tarvittavat ravintoaineet. Se sisältää yleensä laadukasta koiranpenturuokaa, joka on suunniteltu vastaamaan pennun ravitsemustarpeita.
  2. Ruokintakerrat: Koiranpennut tarvitsevat useita pieniä aterioita päivässä. Yleensä suositellaan ruokkimaan pentua 3-4 kertaa päivässä, kunnes se saavuttaa noin 6 kuukauden iän. Tämän jälkeen ruokintakertoja voidaan vähentää 2 kertaan päivässä.
  3. Ruokintatavat: Koiranpennulle kannattaa tarjota sen päivittäinen ruoka pääasiassa koulutuksen ja virikkeistämisen yhteydessä. Pienellä pennulla on paljon opittavaa ja lelun ohella ruoka toimii mainiona positiivisen koulutuksen palkkiona. Koiranpentu kaipaa myös virikkeitä, joilla voi vahvistaa sen luontaista käyttäytymistä. Lue vinkit, kuinka virikkeistää koiraa ruoan avulla.
  4. Ruoan määrä: Ruokintamäärä riippuu koiranpennun iästä, rodusta ja aktiivisuustasosta. Noudata tuotepakkauksen ohjeita ja pidä silmällä koiranpennun kuntoa ja painoa. Jos huomaat merkkejä ylipainosta tai alipainosta, keskustele asiasta eläinlääkärin kanssa ja tarvittaessa säädä ruokintaa.
  5. Raikas vesi: Varmista, että koiranpennulla on aina raikasta vettä saatavilla. Pidä vesikuppi täytettynä ja vaihda vesi säännöllisesti.
  6. Ruokinnan muutokset: Jos haluat vaihtaa koiranpennun ruokavaliota, tee se asteittain. Sekoita uutta ruokaa vähitellen vanhan ruoan joukkoon useiden päivien ajan, jotta pentu tottuu uuteen ruokaan ilman ruoansulatusongelmia.

Muista, että jokainen koiranpentu on yksilöllinen, joten on tärkeää tarkkailla pentua ja tehdä tarvittavat muutokset ruokinnassa sen tarpeiden mukaan.

Milloin koiranpennulle vaihdetaan aikuisen koiran ruokavalio?

Koiranpennulle kannattaa tarjota penturuokaa tai junioriruokaa, kunnes koira on saavuttanut sen oletetun aikuiskoon. Koiran oletettu aikuiskoko ja yksilölliset erot vaikuttavat koiranpennun kasvu- ja kehitysvauhtiin. Kääpiörotuiset ja pienet koirat voivat saavuttaa aikuiskorkeutensa jo alle puolivuotiaana, kun taas isoilla koirilla se voi kestää 1,5–2 vuotta. Aikuiskorkeuden saavuttamisen jälkeen koiranpennun lihaksisto jatkaa kuitenkin vielä kehittymistään ja pennun energiantarve on yleensä suuri. Suurilla koirilla lihaksisto voi kehittyä jopa 3-vuotiaaksi asti.

Koiranpennun siirtyessä penturuoista aikuisen koiran ruokiin, kyse on merkittävästä ravitsemuksellisesta muutoksesta, joka vaatii huolellista suunnittelua ja vaiheittaisen siirtymisen, sillä äkilliset muutokset voivat aiheuttaa ruoansulatushäiriöitä. Suositeltava vaihtoaika on noin seitsemän päivän ajanjakso, jolla uutta ruokaa lisätään asteittain ja vanhaa vähennetään vastaavasti. Ruokavalion muutoksen aikana on tärkeää seurata koiran ruoansulatuksen toimivuutta sekä fyysistä reagointia. Aikuisuuteen siirryttäessä koiranpennun energiantarve vähenee ja ruokavalion on muututtava tukemaan ylläpitoaineenvaihduntaa.


Jätä kommentti

Huomio. Kommenttisi täytyy hyväksyä ennen julkaisua.

Tämä sivu on suojattu reCATPCHA-tunnistuksella ja Googlen tietosuojakäytäntöjä ja käyttöehtoja sovelletaan.